KAAS & COUSCOUS FESTIVAL
MUSIC - ART - FOOD

Music makes the world go round

Muziek wordt overal ter wereld gemaakt. Om ons te laten swingen, neuriën. Om ons te begeleiden bij elk belangrijke levensevenement. Muziek laat ons herinneren, huiveren, ontroeren, verbroederen en vieren! Op ons festival mag muziek niet ontbreken. Laat je verrassen door ons programma vol diversiteit!

Programma

Host: Mouna Laroussi als FATIMA

 • Choreografe, danstheatermaker, actrice en cabaretier Mouna Laroussi is de host van het Kaas & Couscous Festival. Zij ís Kaas & Couscous: als dochter van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder bouwt zij in haar werk bruggen tussen het Oosten en het Westen door middel van dans, theater en muziek. Ze inspireert haar publiek door actuele, maatschappelijke onderwerpen aan de kaak te stellen en culturele verschillen en overeenkomsten te belichten met een dosis realiteit en humor. Mouna is er dan ook heilig van overtuigd dat met een positieve instelling en daadkracht, er een manier kan zijn waarop wij in harmonie met elkaar samen verder kunnen leven in Nederland. Immers, wanneer mensen hun negatieve gedachtes over bepaalde bevolkingsgroepen aan de kant kunnen zetten, ontstaat er een open houding en worden er nieuwe ruimtes gecreëerd voor gelijkwaardige gesprekken.

  De bezieling van Mouna herken je direct terug in haar solovoorstellingen ‘Schijtziek’ en ‘Fatima’, twee openhartige autobiografische voorstellingen waarin ze haar publiek mee neemt op reis in haar wereld. Op Kaas & Couscous staat zij nogmaals als Fatima op het podium. Hoe laat zij jou schateren van het nadenken?13.00 Dakka Sultana fleurt de hele dag op met vrolijke percussie


15.00 Spirituele woestijnblues met Samira’s Blues

 • Samira’s Blues brengt zinderende originals en spirituals met Arabische, Amazigh en Afrikaanse roots naar Kaas & Couscous. Sinds de EP-release in Paradiso eind 2018 verovert de band met zijn ‘spirituele woestijnblues’ het publiek van Amsterdam tot in de Sahel.

  De muzieklijnen van Samira’s Blues volgen de Marokkaanse roots van leadzangeres en songwriter Samira Dainan en nemen je mee door de Marokkaanse Sahara naar de Malinese oever aan de andere kant. Wel vijftig dagen lopen, staat er op het bord in M’Hamid el Ghizlane, het laatste dorp voor de woestijn begint. De band legt dezelfde afstand af in een paar minuten: van ingetogen dromerige stukken naar regelrechte woestijngitaar, waar ze tot in Niger al furore mee hebben gemaakt.


17.15 Voorouders mengen zich met moderne ritmes bij Kaito Winse

 • Kaito Winse strijkt neer op Kaas & Couscous vanuit Burkina Faso. Met zijn krachtige en betoverende stem spreekt hij spreekt zich uit voor een complex poëtische universum. Het doet denken aan de intensiteit van opera en nodigt uit om te luisteren naar de waarheden uit het verleden.

  Kaito speelt meerdere instrumenten, waaronder de kalebas, de mondboog, kora en tama. Kom genieten van deze unieke muzikale ervaring.


18.45 Memo Piemento serveert een psychedelische cocktail van elektronica en percussie

 • Het verliefde duo Memo Pimiento komt naar Kaas & Couscous! Memo, de Mexicaan van de twee, is de muzikant en componist, die melodieën verzint als klappen van krankzinnigheid. Zijn Belgische wederhelft ManOn is de meester van de ceremonie, de MC die iedereen in elektronische beweging zet. Met soms nog een derde partij op de percussie zorgen ze voor een compleet en explosief trio. Een psychedelische cocktail van elektronische tracks, punk en ragga squats!

  Memo Pimiento toerde al door Nederland van het Psy-Fi Festival tot Oerol, en ook in de rest van Europa en in Mexico weten ze het publiek te bekoren. Feest mee!


20.15 Exponent van de Kaapverdiaanse diaspora Rabasa

 • Kaas & Couscous presenteert een typische exponent van de Kaapverdiaanse diaspora: Rabasa. Zij wonen nu al jaren in de omgeving van Rotterdam. In deze plaats begon het succes van de band, die op vele internationale podia en festivals optreedt.

  De muziek van Rabasa is stevig geworteld in de Kaapverdische tradities. Rabasa heeft een kenmerkend heupwiegend, vol en warm geluid ontwikkeld met akoestische instrumenten als gitaar, cavaquinho, accordeon, trompet en percussie. Met karakteristieke zang in smaakvolle soms popachtige arrangementen voert Rabasa de luisteraar langs de verschillende genres Kaapverdische muziek, van de melancholieke morna tot een dampende funana.


22.00 Psychedelische ritmes van Conjunto Papa Upa

 • Conjunto Papa Upa is een pulserende Amsterdamse psychedelische dansband, die Kaas & Couscous onveilig komt maken. De muziek vliegt langs de tradities van Latijns Amerika met salsa, Afro-Latin en Caribische ritmes.

  ‘Papa Upa’ verwijst met een knipoog naar een lied van de Cubaanse muzieklegende Arsenio Rodríguez en een Venezuelaanse kauwgom. Bandleider Alex Figueira put uit zijn roots in Caracas met ‘groove’ als het belangrijkste ingrediënt. Alles draait om ritme en nieuwe manieren om armen, benen en billen te laten bewegen. Dance dance dance!